Gozdovi pokrivajo eno tretjino Zemljine kopenske površine in opravljajo življenjsko pomembno funkcijo za ves svet: zadržuje vodo, slabi moč vetra, preprečuje erozijo, vgrajuje ogljik, zboljšuje kakovost zraka in uravnava klimatske ekstreme. V Sloveniji gozd pokriva skoraj 60% površine, s čimer spada med najbolj gozdnate države v Evropi. Najbolj gozdnata država na svetu je Surinam v Južni Ameriki, tam gozd prekriva okoli 90 odstotkov površine.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2012 razglasila 21. marec za mednarodni dan gozdov. Ta dan nas vsako leto opomni, kako pomembno je ozaveščanje o pomenu in nujnosti rabe vseh vrst gozdov. Letošnji mednarodni je dan potekal pod geslom »obnova in nega gozda: pot do zdravja in dobrega počutja.«  Obnova in nega gozda sta temelja trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi. V Sloveniji obnova gozdov poteka večinoma po naravni poti, kar v praksi pomeni, da velika večina dreves zraste iz semen lokalnih odraslih dreves. Kjer pa ta način obnove ni mogoč, gozdu pomagamo mi, s sajenjem ustreznih drevesnih vrst.

Zadnja leta obseg obnove gozdov v Sloveniji raste zaradi naravnih ujm in njihovih posledic za gozdove. V letu 2020 je bil obseg obnove gozda s sadnjo sadik gozdnega drevja največji v zadnjih 20 letih. Posajenih je bilo 1.930.000 sadik 30 različnih drevesnih vrst na preko 700 hektarih površin, na katerih je bila potrebna obnova gozda.

Tudi na naši šoli se je obeležili ta dan. Učenci 4. razreda so najprej prebrali knjigo Fižol na robu gozda, nato pa ob pomoči hišnika posadili drevesce.

                                                                                                    Urška Marčič, koordinator Ekošole

no images were found

(Skupno 201 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost