Novo leto

NOVO LETO

Novo leto je čas ali dan, ko se začne novo koledarsko leto, in štetje koledarskega leta se poveča za eno. Novo leto, ki simbolizira obnavljanje življenja, je najstarejši praznik, katerega praznuje človeštvo in očitno bo tako tudi ostalo. Ko so Babilonci že 4000 let pr.n.št. začeli s tem praznovanjem takoj po koncu spomladanskega enakonočja, se jim zagotovo ni sanjalo, da  ga bomo praznovali tudi še leta 2020.

A Babilonci so kljub temu ta praznik dosti bolj resno jemali, saj je bilo takrat vseh 11 majskih dni praznovanja namenjenih novemu letu, tematsko obarvanih dejavnosti za vsak dan posebej, v kompaktno celoto.

Za njimi so si sledila praznovanja novega leta na različne datume, odvisno od kultur in zgodovinskih obdobij, vedno pa v povezavi z določenimi gibi narave – od gibanj zvezd, planetov, menjav letnih časov, predvsem pa položajev Sonca in sicer od starih Egipčanov, ki so ga praznovali 15. junija, do starih Rimljanov sprva 21. aprila, ter različnih držav, ki so praznovale od 25. decembra, preko 25. marca, pa vse do 1.septembra.

Novo leto na dan 1. januarja je uvedel šele drugi rimski kralj Numa Pompilij leta 700 pr.n.št. s posodobitvijo rimskega koledarja, kateremu je dodal še januar in februar.

Za konec pa še nekaj zanimivosti praznovanja novega leta:

  • Španci še danes za novo leto ob polnoči pojejo 12 grozdnih rozin, za 12 mesecev sreče;
  • Brazilci si nadenejo bela oblačila, kot simbol sreče in opolnoči na znameniti Copacabani preskakujejo 7 valov, mečejo cvetje v morje in prižigajo sveče v pesku; b
  • brez ognjemetov ne morejo niti Kitajci, ki so jih itak izumili, le da le tem dodajajo še rdeče trakove na vrata, kateri simbolizirajo srečo in veselje, obenem pa Kitajci v sklopu dneva novega leta odstranijo iz domov vse nože za 24 ur;
  • Danci na novoletno noč razbijajo krožnike pred vhodnimi vrati, katere sicer zbirajo preko celega leta za to priložnost. Krožniki simbolizirajo prijatelje in več kot jih razbijejo, krožnikov seveda, več prijateljev si lahko obetajo v novem letu;
  • v Angliji pa verjamejo, da prva oseba, ki vstopi na novega leta dan v hišo, prinaša srečo in jo zato obdarujejo z denarjem, kruhom ali slaščicami.

Kristina Bohar,

članica novinarskega krožka

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost