Svetovna dneva – 4. oktober in 5. oktober

4.oktobra že tradicionalno obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki je prvič potekal leta 1931 v Firencah v Italiji na ekološkem kongresu, z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. 4. oktober so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos do živali in okolja.

Društva za varstvo in zaščito živali po vsem svetu prirejajo dogodke z namenom opozarjanja in opominjanja ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju.

Na ta dan je vsakoletna priložnost, da ljudje razmislimo o našem sobivanju z živalmi. Veliko ljudi namreč še vedno ne skrbi ustrezno za svoje ljubljenčke, se zanje odločijo zaradi napačnih razlogov ali jih celo zapustijo in prepustijo nemilosti, velikokrat pa tudi mučijo. Veterinarska uprava vsako leto odvzame približno 300 živali in izreče približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi. Leta 2008 so tako pričeli z akcijo Moja žival, moja odgovornost, s katero želijo te številke močno znižati.

Prvotni namen svetovnega dne živali, katerega simbol je oranžna pentlja, je bil osveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah. Dandanes je ta dan posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani.

Živimo v času, ko se zaradi globalnega segrevanja in onesnaževanja okolja število izumrlih živali in živalskih vrst vedno veča, zato je pomembno. da ta dan obeležujemo že zaradi tega, da spomnimo na vse živali, ki so umrle, in naredimo nekaj, da se to število zmanjša.

Na ta dan ima lahko vaš ljubljenček izgovor za dodatni priboljšek in objem, saj je vendarle njegov dan. Vso leto pa lepo ravnajte z vsako živaljo, jo negujte, spoštujte in jo imejte radi.

Kristina Bohar,
članica novinarskega krožka

 

Bliža se dan živali. Krasen praznik za vse, ki imamo radi živali. Ne smemo pozabiti, da so živali zelo pomembne in nam velikokrat polepšajo dan. Zato, če imate hišne ljubljenčke, jim ne pozabite dati priboljškov, se z njimi igrati in jim seči v taco, mislim v krilo, ali v plavut … saj ni važno kam – pomembno je le, da jim namenite svojo pozornost, svoj čas in svojo ljubezen, In ne pozabite biti hvaležni za to, da jih imamo. Kajti brez njih bi naš svet bil popolnoma drugačen.

Oliver Andrejčak,
član novinarskega krožka

Svetovni dan učiteljev je na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil  UNESCO. Praznik se obeležuje kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 UNESCO in Mednarodna organizacija za delo (ILO) sprejeli Priporočila o položaju učiteljev, ki je veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga vzgojitelji in učitelji glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.

Svetovni dan učiteljev, ki teče pod geslom: »Gradimo prihodnost: vlagajmo v učitelje!«, praznujemo v več kot 100 državah sveta.

Pa še ena zanimivost … V vzgoji in izobraževanju v Sloveniji je zaposlenih 44600 delavcev ali 6,3 % vseh zaposlenih.

Vsem učiteljem, vzgojiteljem ter ostalim pedagoškim delavcem Osnovne šole Gornji Petrovci in vrtca čestitamo ob njihovem prazniku ter se zahvaljujemo za trud, ki ga vlagajo v izobraževanje in vzgojo mladih.

Lana Kerčmar,
članica novinarskega krožka

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost