Velika noč -Matic Novak

Letošnje leto je v marsikaterem pogledu drugačno, vendar za našo družino je velika noč potekala zelo podobno kot vsaka prejšnja. Držali smo se večine običajev ter šli, kot vsako leto, na Koroško k babici.

Moja mama je že v sredo, 31. 3.  barvala pirhe. Letos je sicer le dala jajca v posodo z vodo; ko je voda zavrela pa je dodala živilsko barvo. Naredila jih je v modri ter rdeči barvi. Vendar je pa zato lani naredila različne vzorce rož, trave in cvetov.

V petek sta se moja mama in oče držala posta, saj na ta dan nista jedla mesa. Jaz sem zdržal do dvanajste ure, saj sem takrat jedel perutničke. Onadva sta za kosilo jedla ribe, kuhana jajca ter različne stročnice. Post se je končal takoj naslednje jutro in sicer s šunko.

Mama je delala tudi potico in sicer po babičinem receptu. Naredila je makovo ter orehovo, obe pa sta bili odlični. V soboto zjutraj sem to potico jedel za zajtrk. Na ta dan smo šli tudi k babici. Tam smo jedli še dve drugi potici, saj sta potico delali tako babica kot tudi teta.

Babica in teta sta prav tako tudi barvali pirhe. S sestrično sva dobila tudi veliko čokoladic, ki sva jih poiskala okrog hiše. Moj oče, mama ter babica so iz brezovega lesa naredili tudi okrasne velikonočne zajčke.

Vendar sem pa po vseh teh dobrotah moral tudi nekaj telovaditi. Med drugim sva z očetom več ur cepila drva pred babičino hišo.

Čeprav se vsak dan govori o koroni, sem v teh velikonočnih praznikih zelo užival.

Matic Novak

 

 

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost