Šege in navade – Nina Bedič

Verjetno vsi vemo, da je december praznično obarvan mesec. Ampak danes ne bomo govorili o tem, ampak nas zanimajo šege in navade. Koliko sploh vemo o šegah in navadah v decembru? No, danes boste izvedeli kaj več o njih.

Pa začnimo:

  1. Sveta Barbara- praznujemo jo 4. decembra. Ona je zaveznica rudarjev in arhitektov. Na ta dan rudarji imajo praznik. Na njen praznik marsikje odrežejo češnjeve veje in jih postavijo v vazo, da okoli božiča bogato zacvetijo. Cvetovi »Barbarinih vej« predstavljalo Jezusovo rojstvo, kar za kristjane pomeni »novo življenje«.
  2. Sveti Miklavž- drugače znan kot sveti Nikolaj, ki nas obišče 6. decembra, na ta dan je bilo v veliko dvoranah obdarovanje.
  3. Sveta Lucija- pri nas naj ne bi na ta dan ženske šivale. Praznujemo jo 13. decembra. Na Lucijino sejemo žitna semena v plitve posodice, da v dvanajstih dneh vzkali, da je na božični mizi mlado žito.
  4. Božič- praznujemo ga 25. decembra. Je tradicionalni krščanski praznik. Na ta da se je rodil Jezus Kristus. Po svetu božič praznujemo v različnih letnih časih, v Avstraliji je recimo takrat poletje. Na božično jutro pa verjetno vsi radi odpiramo darila, ki nam jih prinese Božiček.
  5. Štefanovo – en večer pred Štefanovim gremo pozdravljat vse Štefane. Praznujemo ga 26. decembra. Sv. Štefan je zavetnik kamnosekov, priprošnjik pri glavobolih in zaščitnik konj. Na Štefanovo zato v mnogih župnijah blagoslavljajo konje.
  6. Staro leto – to je en dan pred novim letom oz. zadnji dan leta. Po navadi ga preživimo v krogu družine in se z njim poslovimo od leta.
  7. Novo leto – je 1. januarja. Je slovenski državni praznik. Pri nas velja, da ženska ne sme prva stopiti v hišo. Moški na ta dan gredo friškivat k sosedom..
  8. Advent- je štiritedenski čas pred božičem. Obsega štiri nedelje. Postavijo se adventni venčki, na katerih so štiri svečke in ponazarjajo štiri adventne nedelje. Vsak teden/vsako nedeljo se prižge nova svečka.

 

Letos bodo te šege in prazniki potekali malo drugače, zaradi epidemije korona virusa. Kljub temu pa vam želim, da bi praznični december preživeli čim lepše.

   Nina Bedič

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost