Slovenski tradicionalni zajtrk – prispevki

Vsi se spomnimo tistega posebnega dne: pridemo v šolo, se zberemo v jedilnici, odložimo torbe, se posedemo ter pojemo kruh z medom, nekateri z ali brez masla,  zraven pa spijemo mleko, sveže kot rosa, in se posladkamo z zdravim domačim jabolkom.

Čeprav je trenutno naša stvarnost drugačna, lahko vseeno nadaljujemo s to tradicijo in imamo tradicionalni slovenski zajtrk v udobju našega doma. Pomembno je, da ne pozabimo na to tradicijo, ki zagotavlja uravnovešenost najpomembnejšega obroka. Tako nam številni strokovnjaki, učitelji, straši pa tudi reklamni oglasi sporočajo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu ter da si je zanj potrebno vzeti čas.

Zato vas nagovarjam, pojejte svoj zajtrk, ljudje. Zdravje je naše največje bogastvo, zato poskrbimo za to, da ga bomo ohranili.

Oliver Andrejčak

 

Danes,  20.11.2020, obeležujemo dan slovenskega tradicionalnega zajtrka. Prav ta dan vsako leto obeležujemo na tretji petek v mesecu novembru. Kaj pa je sploh zdravo jesti za zajtrk? Kaj mora zajtrk vsebovati? Zajtrk je prvi in hkrati najpomembnejši obrok dneva. Veliko odraslih in otrok ga ne uživa, kar pa ni dobro. Raziskave so pokazale, da otroci, ki ne uživajo zajtrka, to prevzamejo od staršev, kar pomeni, da tudi njihovi starši ne uživajo zajtrka. Prav tako je ne uživanje zajtrka  v današnjem času med mlajšo generacijo ”popularno”. Zakaj pa je zajtrk sploh tako zelo pomemben? Pomemben je zato, ker telesu zagotovi energijo za normalen začetek dneva. Znanstveno je dokazano, da nam zajtrk omogoča tudi boljše miselne sposobnosti, hkrati nam pa izboljša tudi telesno aktivnost. Deluje pozitivno na imunski sistem. Izboljša nam tudi fizično in psihično zdravje. Torej, če zajtrk opustimo, lahko opazimo negativne posledice, kot je npr. debelost in druge bolezni.

Seveda pa vsaka hrana ni primerna za uživanje v času zajtrka. Taka hrana je npr. hamburger, krompirček, različni mafini, pice, pecivo … Ta hrana ni primerna, ker vsebuje preveč kalorij, preveč maščob  in preproste ogljikove hidrate, ki so glavni krivci za kronična vnetja v telesu. Ta kronična vnetja so srčno žilne bolezni, povišan holesterol, povišan krvni pritisk, sladkorna bolezen … Sama zajtrk uživam vsak dan, pripravim si zdrav obrok. Izbiram lahko med več okusi. Moj zajtrk vsebuje 114 hranil, 25 vitaminov, mineralov in vlaknin. Z ravnovesjem visokokakovostnih beljakovin, mikro hranil in rastlinskih snovi mojemu telesu zagotovi snovi, ki jih potrebujem za uspešen vstop v nov dan in telesno aktivnost. Vsekakor pa je njegova prednost to, da je priprava takega zajtrka hitra in enostavna.

Lana Kerčmar

 

Pri slovenskem tradicionalnem zajtrku jemo kruh, med, maslo, jabolka in pijemo mleko. Kaj vse pa to  vsebuje in ali nam je koristno? Med je sladka in židka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja. Sestavljen je iz do 77 % sladkorjev, od tega do 76 % enostavnih sladkorjev (fruktoza in glukoza), 17,7 % vode, ostalo (5,3 %) so: vitamini (B1, B2, B6, C), mineralne snovi, aminokisline, encime, hormone (rastni hormon), kisline, flavonoide, transresveratrol, ubikinon in protibakterijske snovi.Mleko najpogosteje pomeni hranljivo tekočino, ki nastaja v mlečnih žlezah samic sesalcev. Preden novorojenčki lahko uživajo navadno hrano, je za njih mleko najpomembnejše hranilo. Kravje mleko je sestavljeno iz 87,5 % vode, 3,5 % maščobe, 4,7 % mlečnega sladkorja, 3,6 % beljakovin in 0,7 % mineralnih soli. Mlečna maščoba vsebuje tudi nekaj zelo pomembnih vitaminov kot so; A, D, E, določeno količino vitamina B1 , B2 in vitamina C. Mleko živali predelujejo v različne mlečne izdelke. To so denimo smetana, kislo mleko, maslo, jogurt, skuta, sir, sladoled, sirotka. Jabolko je sadež, ki raste na drevesu jablani. Spada med kulturne rastline, ki jih je vzgojil človek s pomočjo križanja. Hranilna vrednost jabolka je seveda odvisna tudi od sorte jabolka, povprečno število kJ, ki naj bi jih jabolko imelo, pa je 226. Vsebuje tudi 10 g sladkorja, ki pa ni enak tistemu, ki ga zaužijete, če pojeste tablico čokolade. Razlog za to so jabolčne vlaknine, ki poskrbijo za naraven način uravnavanja ravni krvnega sladkorja. V srednje velikem jabolku jih je približno 4 g.

Lea Rituper

 

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki so ga v vrtcih in osnovnih šolah v sedanji obliki in na nacionalni ravni prvič izvedli leta 2011. Izvajali so ga pa v mnogih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Projekt je z leti prerasel v vseslovenski dogodek, ki zaživi vsak tretji petek v novembru in se iz osnovnih šol širi tudi v različne druge ustanove. Začel se je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred enajstimi leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt. “Ponosni smo, ker nas z medenimi zajtrki in promocijo lokalne hrane kopirajo tudi po Evropi,” je dejal prvi mož zveze Boštjan Noč na Brdu pri Lukovici, kjer so predstavili projekt slovenskega tradicionalnega zajtrka. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje je ob tem poudarila, da sta tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane pomemben sestavni del nacionalnega programa o prehrani in  telesni dejavnosti, ki ima cilj izboljšati zdravje populacije ter zmanjšati breme kroničnih bolezni. Ministrstvo za kmetijstvo in prehrano skozi natečaj želi doseči, da otroci že v najmlajših letih spoznajo pomen zajtrka in zdravo, kakovostno hrano domačega izvora, ki zadostuje dnevnim potrebam po energiji. Nujno potrebno je, da predvsem otroke v vrtcih in osnovnih šolah seznanijo s pomembnostjo uživanja hranilno uravnoteženega zajtrka z živili, ki so domačega slovenskega porekla.

Kristina Bohar

    Mislim, da je zajtrk daleč najpomembnejši obrok dneva. Da ti energijo za učenje in gibanje vsaj do kosila. Zdaj, ko smo doma, je zame še pomembnejši, saj imam običajno zajtrk, potem pa v šoli še malico ter kosilo ob pol enih, med karanteno pa zajtrk, kosilo pa šele ob dveh. Ker v času med tema dvema obrokoma ne jem nič, je zame zelo pomembno, da imam >>močan<< zajtrk. Običajno za zajtrk jem čokolešnik, zelo rad pa imam tudi navadne ali ameriške palačinke. Na njih imam najraje čokoladni namaz ali pa domačo jagodno marmelado.  Seveda pa mi je tudi tradicionalni slovenski zajtrk dober, saj imam rad kruh in mleko, maslo ter med pa se vsaj po mojem mnenju zelo dobro dopolnjujeta. Ker imam zelo rad jabolka, se jih pri zajtrku niti približno ne branim. Mislim, da bi vsak moral imeti zajtrk, saj te res napolni z energijo in mnogo lažje razmišljaš.

KRUH – Kruha ne naredi moka, ampak roka. Zarečenega kruha se največ poje. Mornarski kruh ima sedem skorij. MASLO – Žganci bero mnogo masla. Življenje teče kot po maslu. MED – Vse je šlo za med.  Dobra beseda je kot med: sladka za dušo in zdravilo za telo. Na jeziku med, v srcu led. MLEKO – Mleko na ustnicah ni suho. Mleko pri kravju ne postane kislo. Če mleko peče v skrinji, bo deževalo. JABOLKO – Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Jabolko ne pade daleč od drevesa. Eno grdo jabolko pokvari vsa jabolka v košari. ZAJTRK – Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač.

Matic Novak

 

Prazna vreča ne stoji pokonci, ali, po jutru se dan pozna, po zajtrku pa jutro, ali, zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač.

Redno zajtrkovanje je del zdrave prebave in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Z zajtrkom že zjutraj dobimo zelo veliko energije za učinkovito delo ter razmišljanje. Opuščanje zajtrka se povezuje tudi z večjo možnostjo razvoja debelosti. Pomen zajtrka kot prvega obroka je šele takrat, ko ga zaužijemo, potem ko se zbudimo naspani, se umijemo in poženemo telo v pogon z nekaj razgibalnimi vajami. Za otroke je zelo pomembno, da še pred začetkom prve šolske ure. Raziskovalci so pri tisti učencih, ki so redno zajtrkovali, ugotovili boljšo pozornost, spomin, reakcijski čas, skratka, boljšo možnost učenja v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki ne zajtrkujejo. Zajtrkovanje naj postane navada. Redno zajtrkovanje se najlažje uveljavi v zgodnjem otroštvu. V obdobju mladostništva postane rutina, kasneje pa je spreminjanje navad težje. Tako bi bilo dobro, če se že v družini uveljavi reden zajtrk. Čeprav morda na zajtrkovanje nismo navajeni, ga lahko še vedno začnemo uvajati v svoj jedilnik. Dobro je, da se zbudimo nekoliko prej, da lahko zajtrk v miru pozajtrkujemo. Pomembno je, da je izbira živil zdrava in ustreza našemu okusu. Ko se navadimo na jutranje uživanje zajtrka, le-ta postane nepogrešljiv del našega vsakdanjika. Kruh, maslo, jabolko, med, mleko, to je tradicija, a tega nekoč na žalost ni bilo. Starejši so za zajtrk jedli žgance z mlekom ali ocvirki. Žganci so bili največkrat krompirjevi, kajti koruzne so imeli za večerjo. Jedli so ocvrta jajca na domači masti. Včasih so kos kruha nadrobili v mlečno kavo ali kar v mleko. To je bila tradicija mnogih ljudi nekoč. Kljub temu, da so časi drugačni, se pomen zajtrka ni spremenil. In kljub pestrosti ponudbe hrane ne smemo pozabiti na zdrave sestavine v obroku in tudi danes lahko zajtrkujemo žgance, pa naj bodo to koruzni, ajdovi ali kateri drugi.

Meni se ta TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK zdi zelo pomemben, saj se  zaradi njega lažje osredotočiš na delo v šoli.

Lea Gorza

 

Verjetno vsi večkrat zjutraj slišimo od vrstnikov » Joj, kako sem lačen, danes zjutraj nisem nič jedel, kdaj bo malica?« Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Napolni te z energijo za cel dan. Najobičajnejši obroki so po navadi kruh z različnim namazom, sendvič, kosmiči in mleko in čokolino. Poleg pa pijemo čaj ali pa nekateri starejši kavo. Pri veliko ljudeh pri zajtrku ne vidimo sadja, čeprav je zelo priporočljivo. Letos Slovenski tradicionalni zajtrk praznujemo 20.11.2020. To je vsaj enkrat na leto, da vsa Slovenija je zajtrk. Obstajajo tudi posamezniki, ki se tega ne držijo. Na ta dan pa se na naši mizi znajdejo lokalno pridelana živila, kot so mleko, maslo, med, kruh in jabolko. Himna oziroma pesem, ki je značilna za ta dan, je od Lojzeta Slaka z naslovom Čebelar.  Jaz zajtrkujem vsak dan, ne glede na vse. Moj skoraj stalni obrok so koruzni kosmiči v mleku, vmes pa tudi čokolino. Letos smo se pri pouku slovenščine ukvarjali s frazemi in pregovori. Tukaj je nekaj pregovorov oziroma frazemov v povezavi z zajtrkom, jabolkom, kruhom, mlekom, medom in maslom:

  • Jabolko ne pade daleč od drevesa,
  • Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran,
  • Upanje je okusen ZAJTRK, a slaba VEČERJA,
  • S trebuhom za kruhom,
  • Iz te moke ne bo kruha,
  • Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga,
  • Dobra beseda je kot med: sladka za dušo in zdravilo za telo,
  • Delo poteka kot po maslu,
  • Če mleko peče v skrinji, bo deževalo.

Nina Bedič

 

Kruh, med, maslo, jabolko in pa mleko vsekakor spominjajo na zajtrk, ki zadiši po Sloveniji. Ta dan, ko so že prej našteta živila na jedilniku, imenujemo tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga pa vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru.                                                                                                         Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, pri katerem pa veliko ljudi dela napako in ga izpušča ter se raje pošteno najejo za kosilo ali večerjo. Denimo kadilci si raje prižgejo cigaret, kot pa, da bi si namazali kos kruha npr. z marmelado in popili skodelico čaja ali kave. To, kar počnejo, le škoduje njihovemu telesu in si hkrati tudi slabšajo imunski sistem, katerega je prav v teh časih, ko razhaja korona, priporočljivo imeti dobrega.

Moj zajtrk vedno vsebuje domače zdravilo za izboljšanje imunskega sistema iz ingverja, limone, medu in pa cimeta, nekaj mlečnega tam od kosmičev pa vse do navadnega jogurta. Bolj redko jem za zajtrk kruh, saj mi zjutraj ne odgovarja ravno. Pa, da ne pozabim dveh pomembnih sestavin mojega zajtrka, brez katerih enostavno ne gre, to sta actimel in pa kapučino. Sama pa menim, da je zajtrk pomemben del (vsaj mojega) dneva, saj sem zelo izbirčna sploh  kar se hrane tiče in mi hrana v šoli redko kdaj odgovarja – tako malica kot kosilo in včasih ne jem od zajtrka pa do večerje prav nič. Vem, da to ni zdravo, a zato raje dan prej vnaprej preverim šolski jedilnik in, če je potrebno, za zajtrk pojem tudi kruh, ki ga navadno ne zajtrkujem, da potem čez dan nisem lačna, kar se mi pa hvala bogu še ni zgodilo.Upam , da se bodo ljudje enkrat spametovali in dan začeli z zajtrkom.

Tia Špilak

 

 

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost