Zajtrkuj kot cesar, obeduj kot kralj in večerjaj kot berač.

Tako smo začeli zajtrk v petek na OŠ Gornji Petrovci in vrtcu Jurček. Z nami je zajtrkoval tudi župan občine Gornji Petrovci, gospod Franc Šlihthuber, ki je nagovoril vse zbrane, hkrati pa predal šoli in vrtcu knjigo Brez čebel ne bo življenja.

Letos smo že šesto leto zapored obeležili dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Ta poteka vsak tretji petek v novembru, letos v petek, 17. novembra. Na ta dan je potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že sedmi po vrsti), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja.

Otroke, mladino in širšo javnost s tem projektom seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki.

Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Partnerji pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk so: ministrstva pristojna za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zdravje, izobraževanje, kulturo okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije, ki je tudi pobudnica projekta, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Vodja zdrave šole

Tadeja Bencak Kerčmar

no images were found

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost