Dan slovenske hrane letos obeležujemo 20. novembra. Vsako šolsko leto je osrednji dogodek ob dnevu slovenske hrane izpeljava slovenskega tradicionalnega zajtrka.

Dolgoročni cilj projekta je vplivati na izboljšanje odnosa do hrane, njene pridelave, varovanja okolja in zdravja populacije. Slovenija z domačo pridelavo ne pokriva svojih potreb po kmetijsko-živilskih proizvodih, zato je za Slovenijo zagotavljanje prehranske varnosti zelo pomembno. Cilj razvoja slovenskega kmetijstva in proizvodnje hrane je zagotavljanje prehranske varnosti s stabilno pridelavo varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane. Lokalna in regionalna samooskrba s hrano ima torej velik pomen, ki se kaže v urejenosti in obdelavi podeželja, izboljšanju zdravja prebivalstva kot posledica uživanja kakovostnejše hrane (višja hranilna vrednost, višja vsebnost vitaminov), varovanju okolja (izognemo se dolgih transportov živil, ki prispevajo k povečani porabi fosilnih goriv, hrupu in onesnaženju zraka, povečani uporabi embalaže in dodajanju konzervansov živilom), ohranjanju delovnih mest na podeželju.

Letos bi bila jubilejna deseta izvedba, vendar bo projekt zaradi zapletenih epidemioloških razmer in ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni COVID-19 letos potekal drugače kot v preteklih letih.

Dan slovenske hrane bomo letos obeležili v okviru pouka na daljavo, saj se vsi skupaj zavedamo pomena lokalne hrane in pomena rednega zajtrkovanja.

Dragi učenci, spoštovani starši, spodbujamo vas, da tokrat dan slovenske hrane obeležite v vaših družinah in pripravite zajtrk, ki bo vključeval živila, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk. To so kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko več ostajamo doma, lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo naše prehranske navade.

Ravnatelj
Johann Laco

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost