Evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka od 21. do 29. novembra. Letos je posvečen tako imenovanim nevidnim odpadkom.

In kaj so nevidni odpadki? Nanašajo se na veliko količino odpadkov, ki nastanejo med proizvodnim procesom izdelkov. Velikega deleža teh odpadkov ni mogoče reciklirati ali sežgati v sežigalnicah.

Ste vedeli, da se za izdelavo pametnega telefona, ki tehta manj kot 200 gramov in prihaja v majhnem paketu, proizvede neverjetnih 86 kilogramov odpadkov? Namen ETZO je opozoriti na ogromne količine teh odpadkov in izpostaviti dejanski vpliv teh izdelkov na okolje ter preprečevati nastajanje teh odpadkov. K zmanjševanju teh odpadkov lahko veliko prispevamo tudi mi. Kot potrošniki lahko življenjsko dobo izdelkov podaljšamo s ponovno uporabo in popravilom, nakupom rabljenih izdelkov, najemom in skupno uporabo izdelkov namesto, da bi imeli vsak svoje. Pred nakupom premislimo ali ga resnično potrebujemo. Na ta način ne bomo samo zmanjšali količine odpadkov, ampak bomo morda prihranili tudi kakšen evro v naši denarnici.

                                                                                               Urška Marčič, koordinatorica Eko šole

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost