Mineva 30 let od plebiscita, v katerem smo Slovenci odločali, ali bomo imeli samostojno državo. Skoraj vsi volivci so enotno podprli namero tedanjih politikov o samostojnosti. Rezultati plebiscita so bili znani 26. decembra 1990, zato ta dan praznujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti.

Čeprav smo morali prehoditi pot do samostojnosti pod okriljem večjih, močnejših držav, je vseeno najlepše, kot ljudje radi rečemo, da smo na svojem. Kljub majhnosti naše države je naša naravna in družbena raznolikost, kot velikokrat slišimo, izjemno velika. Vendar države decembra 1990 še ni bilo možno razglasiti brez državnih simbolov: zastave, grba in himne. Potrebno je bilo zagotoviti vse veje oblasti, pod okriljem zakonodajne veje pa oblikovati parlament.

V pol leta smo uspeli zagotoviti vse potrebno, da smo junija naslednje leto lahko razglasili samostojno državo Republiko Slovenijo. Od takrat mineva že skoraj 30 let. Nekateri pravijo, da je bilo takrat boljše, sam menim, da je bilo drugače. Kot so drugačni tudi časi, v katerih živimo sedaj. Glede na epidemijo, ki je zajela ne samo Slovenijo, ampak celoten svet, bi se morali večkrat spomniti na besede Milana Kučana ob razglasitvi samostojne države v Ljubljani na Prešernovem trgu, ko je rekel: »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.« Z njimi bi si vlili dodatnih moči za dogodke, ki so pred Slovenijo in slovenskim narodom.

Verjamem, da bomo skupaj premagali trenutne težave, verjamem, da smo se pred 30 leti odločili pravilno ter da bomo kot narod in država doživeli še mnogo velikih trenutkov.

Video film o plebiscitu je dostopen na domeni www.zbralismopogum.si od dne 21. 12. 2020, virtualna razstava o plebiscitu pa od dne 23. 12. 2020 dalje na istoimenski domeni.  V filmu učence nagovori tudi predsednik države g. Borut Pahor, film pa je dolg 15 minut. Video film na zgoščen in zanimiv način povzame plebiscitno dogajanje.

Učenci naše šole te dni veliko ustvarjajo in bodo še ustvarjali celo šolsko leto na tematiko “30 let Republike Slovenije”. Izdelke naših učencev v navezavi z dnevom samostojnosti in enotnosti bomo ta teden objavili tudi na naših spletnih straneh.

Kristijan Marinič

 

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost