Na naši šoli že vrsto let deluje turistični podmladek, ki se srečuje v okviru turističnega krožka.  Vsako leto učenci sodelujejo v projektu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga razpisuje Turistična zveza Slovenije. V letošnjem šolskem letu sta Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z regijskimi turističnimi zvezami in pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo razpisala že 35. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Z razpisano temo »Moj kraj, moj chef« so tako osnovnošolsko mladino vključili v vseslovenski projekt Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021.

V večletnem odkrivanju turističnih potencialov domače pokrajine smo že iskali zanimive zgodbe, kolesarske poti, spoznavali bogato kulturno dediščino naših babic ter iskali možnosti zelenega turizma, se preizkusili v organizaciji tabora in prireditve.

Letos smo se odločili, da znanja in pridobljene izkušnje uporabimo ter se podamo na odkrivanje kulinaričnih zakladov domače pokrajine. Le ta nam je postala »chef« in pri oblikovanju turističnega produkta smo izhajali prav iz nje. V sodelovanju z gospo Alenko Čede, ki skupaj z možem vodi Posestvo Mala Rosa, je nastal tradicionalni kulinarični obrok GÜJŽINA POD SENIKOM. V njem odsevata preteklost in bogata kulinarična tradicija Goričkega.

Turisti, ki bi se potepali po Goričkem, bi se tako na svoji poti okrepčali v obliki malice oz. güjžine, kulinarično potovanje in razvajanje brbončic bi se odvijalo pod okriljem lepega, prijaznega, domačega ambienta, pod starim senikom na posestvu Mala Rosa. Gost bi se tu udobno namestil, se spočil, se pustil kulinarično razvajati, hkrati pa bi od tod bi imel prekrasen pogled na okoliške goričke griče.

Navdih za güjžino so nam bile recepture naših babic. Recepturam smo dodali nekaj novega ter se odločili, da jih ponudimo v sodobnejši obliki. Tradicionalnemu obroku smo dodali tudi zgodbo, katere rdeča nit je preplet lokalnih sestavin z zdravilnimi in blagodejnimi učinki na telo in duha ter treh barv. V jedeh se tako prepletajo rumena, ki predstavlja rumeno pšenično polje, značilno za prekmursko pokrajino, zelena, ki ponazarja čarobnost in razigranost, z gozdom obdarjenega Goričkega in oranžna, ki pooseblja toplo prekmursko dušo.

Güjžina bi se predstavila in ponudila gostom v obliki degustacijskega dogodka pod senikom. Gostje bi v treh hodih odkrivali skrivnosti lokalnega kulinaričnega obroka. Goste bi tako ob prihodu pričakal topli ali hladni sadno – zeliščni napitek iz zelišč in sadja, pridelanega na posestvu, ki pa bi bil gostom na voljo ves čas »güjžine«. Nato bi gostom postregli sveži bučni kruh in namaz z bučnimi semeni ter jogurt z makom, orehi in pečenimi jabolki z medom. V drugem hodu bi sledila  zelenjavna pita s krhkim makovim testom na solatni posteljici ter zeliščnim prelivom in sesekljanimi bučnimi semeni. V tretjem bi gostje pokušali domače mavrične makove rezance ter se posladkali z zapečenimi palačinkami z makom. Čisto za konec pa bi goste razvajali z makovo potico.

Zaradi epidemije se je letošnja turistična tržnica odvijala preko spleta. Turistično tržnico smo prestavili  pod senik na Posestvo Mala Rosa, kjer so učenke predstavile tradicionalni kulinarični obrok.

Članice turističnega krožka Aneja, Iva, Kiara, Nina, Lea in Pia so se s turistično nalogo in nastopom uvrstile med najboljše slovenske šole ter za svoje delo prejele zlato priznanje.

Za uspeh se zahvaljujemo vsem, ki so nam pomagali ter pripomogli k temu lepemu dosežku in uspešni predstavitvi naše šole.

Utrip na spletni tržnici in turistično nalogo si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

Povezava do naloge: Turistična-naloga-Güjžina-pod-senikom-OŠ-Gornji-Petrovci.pdf (arnes.si)

Povezava do spletne tržnice: Turizmu pomaga lastna glava – spletne tržnice (turisticna-zveza.si) (datum tržnice 23.4.2021).

Mentorici: Urška Marčič in Bojana Keršič Ružič

 

V letošnjem šolskem letu smo razvili odlično partnerstvo s Posestvom Mala Rosa. Sodelovanje smo vzpostavili pri  pripravi raziskovalne naloge, še posebej aktivno je bilo sodelovanje v okviru  projekta “Turizmu pomaga lastna glava”. Zahvaljujem se gospe Alenki Čede in njenemu možu, ki sta bila pripravljena vsa svoja znanja, izkušnje in veščine deliti z učenkami in mentoricama turističnega krožka. Vse dejavnosti so ob strokovnem delu potekale v izjemno pozitivnem vzdušju, ki jih s svojo empatijo in toplino zna ustvariti gospa Alenka. Za učenke turističnega krožka je bila to neprecenljiva izkušnja, ki so tako skozi raziskovalno delo spoznale, kako lahko uspešno predstavljamo, promoviramo in tudi prodajamo produkte, ki izhajajo iz bogate kulturne dediščine domačega kraja. Zagotovo je zanje to prvi korak v svet poslovnosti, uspešne promocije in butičnega turizma, ki bo morda  nekoč tudi poslanstvo katere izmed njih.

Gospodarja posestva sta svoje znanje, vloženo delo in vsa uporabljena živila šoli zagotovila brez finančnega nadomestila, za kar se jima iskreno zahvaljujem, hkrati pa sem neizmerno ponosen, ker naše učence z zgledom učimo, da lahko k razvoju, prepoznavnosti in uspehu domačega okolja prispevamo le z medsebojnim sodelovanjem in povezovanjem.

 

Ravnatelj: Johann Laco

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost