Nikolaj iz Mire, znan je tudi kot Nikolaj iz Barija, Nikolaj Barijski, Sveti Nikolaj ali pa sveti Miklavž, ki je krščanski škof in svetnik. Posebej znan je bil po svoji darežljivosti.  V slovenščini se uporablja ime Nikolaj zlasti v razpravah o njem kot zgodovinski osebnosti, kot Miklavž pa se označuje v njegovi obdarovalni praznični vlogi. Sveti Nikolaj velja za zaščitnika mornarjev in ribičev, ker se je njegova družina ukvarjala s pomorstvom oziroma ribištvom.

God svetega Miklavža je 6. decembra in na ta dan zjutraj ali pa že 5. decembra zvečer se po ustaljenem običaju obdaruje otroke. Miklavž je bil škof in je zatorej prikazan kot oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico, ki je zgoraj zavita, okrašena, v drugi roki pa ima, a ne vedno, knjigo. V njej piše z zlatimi črkami, kaj so počeli pridni otroci, in s črnimi, kaj so uganjali nepridipravi.

Spremljajo ga angeli in parkeljni. Častijo ga anglikanska cerkev, pravoslavna cerkev, luteranci in rimokatoliška cerkev.

Verjamem, da ste bili letos pridni in ste si zaslužili kakšno darilo, seveda pod pogojem, da ste pred tem skrbno očistili čevlje in jih nastavili na vidno mesto. Vendar pri tem ne pozabite, da je sveti Miklavž dobrotnik, ki obdaruje le pridne otroke in to s simboličnim darilom – darila, ki jih tradicionalno prinaša Miklavž, so skromna. V Miklavževi vreči pa naj ne bi manjkali čokoladni miklavž, klementine ali pomaranče, suho sadje in morda kvašeni parkelj.

Nina Bedič, članica novinarskega krožka

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost