8. februarja obeležujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, ki je dela prost dan. Na ta dan se spominjamo smrti Franceta Prešerna; praznik praznujemo že od leta 1945. Na predvečer kulturnega praznika poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade ter nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

Prešeren se je rodil v Vrbi na Gorenjskem, 3. decembra  leta 1800. Umrl je 8. februarja leta 1849, v Kranju. Živel in ustvarjal je v obdobju romantike. Njegova najpomembnejša in najbolj znana dela so: Krst pri Savici, Slovo od mladosti, Sonetni venec, Povodni mož, O Vrba, Zdravljica … Prešeren še vedno velja za enega naših največjih in najbolj prepoznavnih umetnikov, njegove pesmi pa so še vedno aktualne.

V torek, 6. februarja je tudi na naši šoli potekala proslava ob Prešernovem dnevu, na kateri so nastopali učenci naše šole. Velik poudarek je bil na kulturi, jezikovni in kulturni dediščini, pomenu Prešernove poezije in tudi na varstvu okolja, na katerega so nas opozorili naši mladi gledališčniki.

Letošnji kulturni praznik smo na naši šoli obeležili s spominom na pristanek stratosferskega balona v Ženavljah. Ob tej priliki je bil razpisan likovni natečaj, na katerem smo lahko učenci sodelovali  z likovnimi deli v katerikoli risarski, slikarski, grafični ali kombinirani tehniki v formatu A4 ali A3, lahko pa smo se preizkusili tudi v kiparski tehniki. Nastala dela smo razstavili, imena najboljših ustvarjalcev pa smo razglasili na šolski proslavi.

V sredo, 7. 2. 2024, na predvečer kulturnega dneva, je v kulturni dvorani v Stanjevcih potekala osrednja občinska proslava ob Prešernovem prazniku. Poudarek je bil na kulturni dediščini in kulturnih znamenitostih v domači pokrajini,  med drugim tudi na 90-letnici  pristanka balona v Ženavljah. Kulturni program so pripravili učenci naše šole in malčki vrtca Jurček.

Živa Časar in Živa Zelko

(Skupno 243 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost