Krofi, krofi, njami krofi! Lepi, mastni in slastni! Vsak pust se jih pridno najemo. To pa ni nekaj kar bi si v zadnjih letih izmislili. Zadnji dan pusta je pred pepelnico. Takrat se začne štirideset dnevni post. Nato nastopi velika noč. Tako kot se datum velike noči spreminja, se spreminja tudi datum pustnega torka.

V različnih krajih po svetu, kjer praznujejo pust, je navada, da na ta dan jedo krofe ali druge mastne jedi, ki naj bi se jim nato do velike noči izogibali.

V nekaterih angleško govorečih državah na dan pripravijo palačinke. Ker ob postu niso jedli jajc, so jih morali porabiti in tako so začeli na ta dan peči palačinke, zato imenujejo ta dan Pancake Day. Ker se je veliko vernikov na dan pred pepelnico spovedalo, se imenuje tudi Shrove Tuesday (”spovedni” torek). V New Orleansu pa ga imenujejo Mardi Gras, kar v francoščini pomeni debeli torek.

V čast temu dnevu, smo danes (13. 2.) tudi pri pouku izbirnega predmeta angleščina, v devetem razredu,  pekli palačinke. Ne z nutello in niti z marmelado. Prekrili smo jih z limoninim sokom in sladkorjem. Po mnenju večine devetošolcev niso bile slabe, a z nutello so boljše.

Učenci so pri uri izdelali tudi plakat o tem dnevu in spoznali, da je v Angliji navada, da priredijo palačinkine dirke, kjer ženske v kostumih ali brez s ponvijo v roli tekajo in obračajo palačinke. Zanimiva tradicija, ali ne? Bilo bi zabavno videti v živo; morda celo sodelovati.

Marijana Baraba

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost