Na naši šoli že vrsto let deluje turistični podmladek, ki se srečuje v okviru turističnega krožka in vsako leto učenci sodelujejo na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo turistične naloge na razpisano temo, osredotočeno na oblikovanje turističnega produkta, izdelavo promocijskega spota in predstavitev na turistični tržnici. Tema letošnjega festivala je bila OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom.

V naši letošnji turistični projektni nalogi KOŠARICA »TVOJE JUTRO« je predstavljena ideja o »pristnem« lokalnem kulinaričnem spominku s trajnostnim pridihom. Ime Tvoje jutro smo nadeli kulinarični košarici, ki se opira na tradicijo in dediščino, ki označujeta Goričko, njeno krajino in način, kako so prebivalci stoletja živeli v sožitju z njo. Košarica »Tvoje jutro« nagovori turista, da si vzame čas zase ter se prepusti jutranjemu razvajanju ter se poda na pot odkrivanja okusnih zakladov Goričkega.

Košarica vsebuje čaj Džabuka s sivko, čaj Grüjška z vrtnico, sladki sadni namaz Džabuka in sadni sladko-pikantni namaz Grüjška. Osnovna sestavina izdelkov v košarici je sadje iz visokodebelnega travniškega sadovnjaka, ki predstavlja kulturno goričko krajino. Namazom in čaju so dodane jedilne vrtnice ter zelišča, ki izdelkom dodajo aromatičnost ter okus, ki ga bo turist še dolgo nosil kot lep spomin na potepanje po Goričkem. Prav posebno noto dajejo jedem izključno lokalno pridelane sestavine, zelišča in sadje iz Posestva Mala Rosa. Sestavine so dane v košarico v obliki ladjice, ki predstavlja reko Muro, ki je pustila neizmeren pečat pokrajini in ljudem, ki živijo ob njej.

Pri snovanju turističnega produkta smo se ponovno obrnili na gospo Alenko Čede, ki s svojim možem vodi Posestvo Mala Rosa v Stanjevcih. Navdušuje nas s svojo prijaznostjo, pripravljenostjo vedno pomagati, s pozitivnim pristopom in veseljem do dela. Tudi letos nam je prisluhnila in pomagala razvijati idejo o turističnem produktu.

V kuhinji gospe Alenke smo po receptu pripravili sadni sladko-pikantni namaz Grüjška, se sprehodili po posestvu, se seznanili z delom in sestavinami, okusili  dobrote ob obloženimi mizi v pogovoru z gospo Alenko.

Promocijski spot Košarica »Tvoje jutro« je posnel in oblikoval Jože Glažar.

Učenci turističnega krožka, Kiara, Aneja, Iva, Alex, Lucija, Nena in Tim so uspešno predstavili turistično nalogo na turistični tržnici v Murski Soboti in prejeli srebrno priznanje. 

Mentorici: Urška Marčič in Bojana Keršič Ružič

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost