Označevanje alergenov

S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba 1169/2011/EU o označevanju snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti. Alergene snovi bodo označene na jedilniku OŠ Gornji Petrovci.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI

  1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križanevrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice;

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

  1. Raki in proizvodi iz njih.
  2. Jajca in proizvodi iz njih.
  3. Ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina.

  1. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih.
  2. 6. Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D alfa tokoferola, naravnega D alfa  tokoferol acetata, naravnega D alfa tokoferol sukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja.

  1. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega  izvora;

(b) laktitola.

  1. Oreški, in sicer  mandlji  (Amygdalus communis L.),  lešniki  (Corylus avella),  orehi

(Juglans regia),  indijski   oreščki  (Anacardium occidentale),   ameriški  orehi (Carya  illinoinensis  (Wangenh.) K. Koch),  brazilski oreščki  (Bertholletia excelsa),  pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

  1. Listna zelena in proizvodi iz nje.
  2. Gorčično seme in proizvodi iz njega.
  3. Sezamovo seme in proizvodi iz njega.
  4. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO, ki  se  izračunajo  za  proizvode, ki  so pripravljeni  za  uživanje  ali  obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.
  1. Volčji bob in proizvodi iz njega.
  2. Mehkužci in proizvodi iz njih.
(Skupno 236 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost