Praznik slovenskega športa??? KAJ? ZAKAJ? KAKO?

Praznik slovenskega športa obeležujemo 23. septembra. Čeprav to ni dela prost dan, je pa državni praznik. Praznik je bil uveden leta 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije. Datum je izbran kot obletnica, ko je ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyu leta 2000 bila prvič slišana slovenska himna Zdravljica.

23.september velja tudi za prvi dan Evropskega tedna športa. Slovenija je kot osma na svetu uvedla tovrstni praznik, pred njo so to storili še Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska. Tudi naša šola je praznik slovenskega športa obeležila s športnim dnem. Mlajši učenci so imeli športni dan v sredo, 23. septembra, starejši pa dan kasneje, v četrtek, 24. septembra. Pa si poglejmo, kako smo ta dan preživeli.

                                                                                                                                    Nina Bedič

V četrtek, 24. septembra 2020,  se je na naši šoli odvijal športni dan. Izvedli smo ga učenci od 6. do 9. razreda.
Najprej smo sodelovali na predstavitvah športov. Vsaka predstavitev je trajala 25 minut, sledil je 5 minutni odmor. Deveti razred si je najprej ogledal in sodeloval na predstavitvi ženskega nogometa. Ženski nogomet so predstavljale učenke, ki sodelujejo v klubu ŽNK Zmagovalke. Igrali smo nogomet 1 na 1 in sodelovali na poligonu. Na koncu smo še nekaj minut igrali nogomet.
Po 25 minutni predstavitvi nogometa smo odšli v telovadnico na predstavitev karateja. Učili smo se samoobrambe in mehkega padca. Naučili smo se karatejskega pozdrava, vdiha, vadili karto in se naučili, kaj sploh je karta. V pomoč senseju (učitelju karateja) so bili 3 učenci, med njimi tudi učenka naše šole, Lea Rituper.
Nadaljevali smo na točki namiznega tenisa. Najprej sta nam učitelja namiznega tenisa pokazala profesionalno igro, potem smo se pa še mi preizkusili v igri. Nekaterim je šlo dobro, drugim malo manj.
Kot zadnjo točko pa smo si ogledali hokej. Hokej nam je predstavil Hokejski klub Moravske Toplice. Naučili in vadili smo prijem loparja, vodenja žoge, trikov in podajanja.
Po predstavitvi teh športov je sledila malica in nato pohod. Opravili smo pohod do Križarke. Ko smo se vrnili, smo do kosila igrali nogomet.
Dan je bi lep, poučen in zabaven. Predvsem pa je pomembno to, da je vsak od nas naredil nekaj dobrega za svoje zdravje, kar je tudi osnovni namen praznika slovenskega športa.

Lana Kerčmar

V četrtek, 24. septembra,  je na naši šoli potekal športni dan.

Tema športnega dne so bile predstavitve raznih športov:  karate za borbene, namizni tenis za posameznike s hitrimi refleksi, hokej na travi za bolj spretne in nogomet – no…  – za večino. Izbrane športe so predstavljali neverjetni talenti, pri katerih si, ko si jih gledal, stal in jih občudoval.

Sledila je malica in po malici priprava na pohod. Cilj pohoda je bila Križarka. Pohod smo začeli v šoli in nadaljevali proti Stanjevcem. Hojo nam je popestrilo druženje s prijatelji in fina glasba. Do cilja nismo prišli, saj je pohod že tako ali tako bil kar precej dolg. Zato smo si vzeli pavzo in odšli nazaj proti šoli.

Nekateri so po prihodu nazaj imeli še začuda energijo za igro nogometa, za kar lahko rečem samo vsaka čast. Po kosilu pa se je športni dan, ki je veliko otrok kar precej utrudil, končal. Domov smo se vrnili s prijetno utrujeni, a s pozitivnimi vtisi.

Oliver Andrejčak

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost