1. oktobra že tradicionalno obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki je prvič potekal leta 1931 v Firencah v Italiji na ekološkem kongresu, z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. 4. oktober so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos do živali in okolja.

Društva za varstvo in zaščito živali po vsem svetu prirejajo dogodke z namenom opozarjanja in opominjanja ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju.

Na ta dan je vsakoletna priložnost, da ljudje razmislimo o našem sobivanju z živalmi. Veliko ljudi namreč še vedno ne skrbi ustrezno za svoje ljubljenčke, se zanje odločijo zaradi napačnih razlogov ali jih celo zapustijo in prepustijo nemilosti, velikokrat pa tudi mučijo. Veterinarska uprava vsako leto odvzame približno 300 živali in izreče približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi. Leta 2008 so tako pričeli z akcijo Moja žival, moja odgovornost, s katero želijo te številke močno znižati.

Prvotni namen svetovnega dne živali, katerega simbol je oranžna pentlja, je bil osveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah. Dandanes je ta dan posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani.

Živimo v času, ko se zaradi globalnega segrevanja in onesnaževanja okolja število izumrlih živali in živalskih vrst vedno veča, zato je pomembno. da ta dan obeležujemo že zaradi tega, da spomnimo na vse živali, ki so umrle, in naredimo nekaj, da se to število zmanjša.

Na ta dan ima lahko vaš ljubljenček izgovor za dodatni priboljšek in objem, saj je vendarle njegov dan. Vso leto pa lepo ravnajte z vsako živaljo, jo negujte, spoštujte in jo imejte radi.

Kristina Bohar,
članica novinarskega krožka

(Skupno 285 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost