V ponedeljek, 8. februarja, bomo praznovali slovenski kulturni praznik. Na ta dan obeležujemo smrt našega največjega pesnika.

France Prešeren velja za našega največjega pesnika ter tudi prvega Slovenca, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s pisatelji in pesniki v Evropi v obdobju romantike. Je tudi prvi pesnik, ki je slovensko poezijo in tudi literaturo dvignil na raven evropske literature.

7. kitica njegove Zdravljice je naša državna himna, prav zaradi tega je to za Slovence najpomembnejša pesem Franceta Prešerna. Napisana je bila leta 1844, vendar je zaradi cenzure bila objavljena šele dve leti kasneje. France Prešeren je pomemben predvsem zaradi moči misli, ki jih je prinesel v slovensko pesništvo 19. stoletja.

8. februarja vsako leto podelijo tudi Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z umetniškimi dosežki ali življenjskim delom obogatili slovensko kulturno zakladnico. To nagrado letos prejmeta arhitekt Marko Mušič in, na kar smo še posebej ponosni, naš pisatelj Feri Lainšček.

V neizmerno čast in ponos nam je, da smo člani novinarskega krožka imeli priložnost, da smo lahko opravili intervju s priznanim avtorjem in dobitnikom letošnje velike Prešernove nagrade.

Ob slovenskem kulturnem prazniku vam iskreno voščim z željo, da ta dan preživite v duhu praznika, ki ga kot eden izmed redkih narodov obeležujemo kot dela prost dan.

Lana Kerčmar,
članica novinarskega krožka

(Skupno 431 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost