V petek, 11 junija 2021, smo se učenci 7. in 8. razreda napotili k posestvu MALA ROSA. Članice turističnega krožka Aneja, Iva, Kiara, Nina, Lea in Pia smo predstavile turistično nalogo  in s tem kulinarični obrok Gorička güjžina, ki smo ga ustvarile pri turističnem krožku.

Navdih za güjžino so nam bile recepture naših babic. Recepturam smo dodali nekaj novega ter se odločili, da jih ponudimo v sodobnejši obliki. Tradicionalnemu obroku smo dodali tudi zgodbo, katere rdeča nit je preplet lokalnih sestavin z zdravilnimi in blagodejnimi učinki na telo in duha ter treh barv. V jedeh se tako prepletajo rumena, ki predstavlja rumeno pšenično polje, značilno za prekmursko pokrajino, zelena, ki ponazarja čarobnost in razigranost, z gozdom obdarjenega Goričkega in oranžna, ki pooseblja toplo prekmursko dušo.

Po predstavitvi naše šole ter našega projekta Güjžina pod senikom smo imeli delavnice. Izdelovali smo rože iz krep papirja, na koncu pa smo jih prilepili z vročim lepilom na palico, da smo dobile cvetočo vejico.  Meni osebno so se delavnice zdele zelo zanimive, saj smo se naučili nove ročne spretnosti in bomo zdaj lahko to počeli doma ter naredili kot darilo. Delavnice so se mi zdele poučne, saj smo se lahko pogovarjali s starejšimi gospemi, ki so nam povedale veliko o izdelavi rož in še veliko zanimivosti o čem drugem –  na primer o starih prekmurskih besedah, katere se ne uporabljajo velikokrat.

Po delavnicah smo imeli pogostitev. Lahko smo poskusili veliko različnih okusnih jedi, ki jih je gospa Alenka pripravila in so bile vključene tudi v projektno nalogo Güjžina pod senikom. Pri tem želim poudariti, da je gospa Alenka naredila oziroma pripravila odlično pogostitev. Med pogostitvijo smo se lahko pogovarjali s prijatelji in opazovali prečudovito Goričko naravo. Bilo je zares lepo in nepozabno.

                                                                                                          Nina Bedič in Lea Gorza,
članici novinarskega krožka

 

Vir: https://vestnik.si/index.php/clanek/aktualno/na-posestvu-mala-rosa-predstavili-goricko-gujzino-880950

 

(Skupno 243 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost