RAZISKOVALNI POGOVOR

Gospod Bine Volčič, ste sodnik Masterchefa. Intervju bi naredila z vami zaradi tega, ker me zanima kaj več o vašem začetku kariere in vaše zdajšnjo življenje.

Zakaj si se odločil, da postaneš profesionalni kuhar in kdo je bil tvoj idol, ki te je navdušil za kuhanje?

Odkar pomnim, me je vleklo k mami v kuhinjo, raje kot v televizijo, sem gledal v pečico, ko se je notri kaj peklo… v prvem razredu osnovne šole sem si kupil prvo kuharsko knjigo »Otroci kuhamo in pečemo« in za maškare sem se večkrat našemil v kuharja … tako da je bilo kar jasno, v katero srednjo šolo se bom usmeril (smeh )… V mlajših letih kuharskega idola nisem imel, na praksah in v službi sem imel več mentorjev, eni so radi delili svoje znanje, drugi pa malo manj … No, ko pa sem se kuharstvu pri 24. letih posvetil z vso strastjo, pa je bil moj idol pariški chef Alain Passard.

Kje si se prvič zaposlil kot kuhar in kje si študiral?

Kot kuhar sem se najprej zaposlil v veliki kuhinji Eurest, kjer so skrbeli za družbeno prehrano, od tam pa sem pod vodstvom chefa Erica Rauscherja odšel na Fužinski grad, kjer je odprl restavracijo Chez Eric. Glede študija pa tako – poskusil sem ob delu študirati na blejski visoki šoli za gostinstvo, pa se zaradi pomanjkanja časa ni izšlo … Ko pa sem se odločil za odhod v tujino, pa sem želel v Francijo, »zibelko« moderne kulinarike … In na kulinaričnem inštitutu Le Cordon Bleu v Parizu sem našel pravo znanje, hvaležen sem, da so me zares dobro naučili temeljev francoske kuhinje.

Kdaj si se odločil ustvariti svojo lastno restavracijo in zakaj?

Lastna restavracija je prišla na vrsto šele pri mojih 36. letih, ko sem bil dovolj zrel in tudi prepoznaven, da je posel lažje stekel. Leta 2016 sem v središču Ljubljane odprl Monstera bistro, kjer smo stregli kosila s 3 ali 4 hodi, konec tedna pa tudi daljše degustacijske večerje s 5 ali 7 hodi – in takrat ni bilo možno izbirati jedi, kar smo pripravili, to smo gostom postregli.

Kako si se odločil, da boš postal sodnik Masterchefa?      

V ekipo sodnikov oddaje Masterchef Slovenija so me povabili producenti in vesel sem bil povabila, zato sem takoj sprejel novo vlogo. Že prej sem 4 leta sodeloval na televiziji kot kuharski mentor v oddaji Gostilna išče šefa in sem kar malo pogrešal kamere in celotno dogajanje v zakulisju snemanja … Z Luko in Karimom smo se super ujeli in vse 4 skupne sezone smo se zares zabavali.

Katera izmed sezon Masterchef ti je bila najbolj všeč in zakaj?

Najbolj k srcu mi je prirasla lanska sezona (2021), saj so bili tekmovalci resnično prijatelji in so se podpirali do konca.

Ali rad eksperimentiraš v kuhinji in katero jed ti je bila najbolj zahtevno pripraviti in zakaj?

V kuhinji vedno eksperimentiram, saj sem kuhar (smeh) … tudi pri pripravi sladic, kjer eksperimentirati sploh ni priporočljivo, si ne morem pomagati, da ne bi v receptu kaj spremenil, dodal … Kot zahtevne jedi se zdaj spomnim enega izziva iz oddaje Masterchef – japonski cheesecake, ki sem ga moral kar štirikrat ponoviti, preden je 100 % uspel. Se je pa splačalo, ker se preprosto stopi v ustih …

Katera je tvoja najljubša restavracija, ki jo obiskuješ še danes?

Uh, to vprašanje je pa težko, ker je veliko dobrih restavracij in gostiln … V zadnjem času največkrat obiščem Gostilno na Jasi v Bodoncih, kjer odlično kuhajo in za goste izredno lepo poskrbijo.

Kaj je bil tvoj največji dosežek v življenju?

Mislim, da je največji dosežek moja družina, s katero se imamo super in se veselim naše prihodnosti na Goričkem.

Kaj imaš rajši – slano ali sladko in zakaj?

Raje slano, ne vem zakaj … tako je že od nekdaj.

Zakaj si se odločil preseliti v Prekmurje in katera je tvoja najljubša prekmurska jed?

Z ženo Katarino sva med leti 2009 in 2011 živela v Murski Soboti in tam spoznala ogromno super prijateljev – takrat se nama je rodil tudi sin Vane in kljub kasnejši selitvi na Gorenjsko smo ostali zelo navezani na Prekmurje. Posebej na Goričko smo se radi vračali in tako smo nekega dne naleteli na hišico v Motovilcih. Tako nam je bila všeč, da smo jo kupili – za vikend, za stara leta … in nekaj let zatem, ko smo zaradi epidemije covid-19 veliko časa preživeli doma, pa sva z ženo kar hitro spremenila življenjske načrte in namesto čakanja na »penzijo« sva selitev na Goričko izpeljala v dveh letih. Vse pa je šlo tako hitro tudi zaradi odličnih prijateljev, ki smo nam ves čas stali ob strani in nam pomagali.

Moja najljubša prekmurska jed pa je büjta repa…

Bine Volčič, veselilo me je, da sva se pogovorila preko raziskovalnega pogovora.

Bilo mi je zelo zanimivo in poudariti moram, da mi še nihče ni postavil tako zanimiva vprašanja in tudi meni je bilo v čast.

 

Raziskovalni pogovor pripravila

Zara Sukič, 7. razred

(Skupno 220 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost