Intervju s predsednikom države

Borut Pahor, slovenski politik, predsednik Republike Slovenije, in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije.

Glede na to, da sem sedmošolka in stara 12 let, se moram počasi odločiti, kaj hočem postati oz. se odločiti za srednjo šolo, me zanima, če ste vi že pri mojih letih vedeli, kaj hočete postati?

Sam pri teh letih še nisem vedel, kaj želim postati. Pomembno se mi zdi, da mlade pri izbiri poklica vodijo najboljše osebnostne lastnosti, ob njih pa vztrajnost in pogum. Najbolj bistveno pa je, da izberete poklic, ki vas bo zares veselil in zanimal.

Na katero srednjo šolo ste hodili in kaj ste študirali?

Obiskoval sem gimnazijo v Novi Gorici. Nato pa sem doštudiral politologijo, smer mednarodni odnosi, na tedanji Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani, danes FDV.

 Kako ste se odločili za to srednjo šolo?

Ker sem bil v osnovni šoli uspešen učenec, je bila odločitev za šolanje na gimnaziji nekako logična odločitev. Poleg tega nisem vedel kaj točno bi rad postal in gimnazija je ponujala neko splošno znanje.

 Če bi imeli še enkrat priložnost se vpisati na srednjo šolo, bi izbrali isto ali katero drugo?

Izbral bi isto.

 Enako bi vas vprašala glede študija, bi izbrali istega ali drugega?

Tudi študij bi ponovno izbral enako.

 Vam je všeč  poklic, ki ga trenutno opravljate?

Položaj predsednika republike mi zelo ustreza, tako glede na politični kot osebni značaj.

Ko ste bili majhni oz. mlajši, ste si kdaj predstavljali, da boste predsednik države?

O tem položaju sem začel razmišljati, ko sem bil študent. Morda bi kdo rekel, da je bila pot do sem načrtovana, a ni popolnoma tako. Opravljal sem vrsto odgovornih političnih nalog, bil sem predsednik parlamenta, vlade … – in teh funkcij nisem opravljal zgolj zato, da bom nekoč predsednik republike. Res je, da sem si to želel, vendar sem vse funkcije doslej, kot tudi to, skušal opravljati po svojih najboljših močeh.

 Kako ste prišli na to idejo, da bi lahko imeli dan odprtih vrat v svoji palači?

Dneve odprtih vrat ob državnih praznikih sem uvedel, ker sem želel, da so vrata Predsedniške palače odprta in da je palača dostopna vsem ljudem.

Kaj vse ste počeli v vašem življenju in katere funkcije ste že vse opravljali?

V času gimnazije sem počel vse tisto, kar smejo delati nepolnoletni honorarno zaposleni ljudje: pobiral sem breskve, delal v skladišču, ali sem delal v kakšni mizarski delavnici. Kot študent sem opravljal dve zelo luštni nalogi, bil sem turistični vodnik učitelj plavanja čez poletne počitnice, pa tudi maneken. Svojo politično poklicno pot sem začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, ko sem tudi predsedoval odboru za mladinska vprašanja ter odboru za mednarodne zadeve. Kasneje sem bil poslanec državnega zbora, predsednik državnega zbora, evropski poslanec, predsednik vlade in sedaj predsednik republike.

 Glede na to, da se vam letos zaključi mandat, me zanima, kje vas bomo lahko kasneje videli?

Delo predsednika republike opravljam zelo rad in je težje, kot se morda komu zdi. Ker ga opravljam tako rad, se morda zdi, da je enostavno. Delo bom opravljal čisto do zadnjega dne, potem pa bo dovolj časa, da se odločim, kako naprej.

Intervju pripravila

Živa Časar, 7. razred

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost