VPIS OTROK V VRTEC za naslednje šolsko leto 2021/2022

V času od 8. do 19. marca 2021 lahko starši vpišete svoje otroke
v Vrtec JURČEK pri OŠ Gornji Petrovci.
Postopek bo vodila šolska svetovalna delavka, ki je na šoli
vsak ponedeljek, sredo in petek,
 v delovnem času od 7.00 – 15.00 ure.

Kako vpišete otroka v vrtec?

Otroka lahko vpišete s posebno prijavo oz. Vloga za sprejem v vrtec. Vlogo lahko dobite tudi na upravi vrtca.

Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Za starše otrok, ki so oddali vlogo za vpis otroka v vrtec, vrtcu na njegovo zahtevo pristojni center za socialno delo posreduje podatke o izteku pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.

V kolikor so prosta mesta vrtec vpisuje otroke skozi vse šolsko leto.

Otrok, ki ni bil cepljen po programu oz. proti ošpicam, mumpsu in rdečkam in nima ugotovljenih razlogov, da ne more biti cepljen, ne more biti sprejet v javni vrtec.

Kaj je potrebno storiti pred vključitvijo otroka v vrtec?

Starši otrok, ki so sprejeti v vrtec, prejmejo Pogodbo o določitvi medsebojnih pravic in obveznosti med vrtcem in starši. S podpisom pogodbe med vrtcem in starši se šteje, da je otrok vključen v vrtec. V kolikor starši ne boste podpisali pogodbe v 15-dnevnem roku, se smatra, da vlogo za vpis otroka v vrtec umikate.

Po podpisu pogodbe starši še pred vključitvijo otroka v vrtec uredite naslednje:

  • pridobite zdravniško potrdilo za vključitev v vrtec, ki ga izda otrokov pediater.
  • oddate vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Otrok prične obiskovati vrtec z dnem, ki se določi v pogodbi in od takrat dalje je tudi možno postopno uvajanje otroka v vrtec. Več o postopnem uvajanju otroka v vrtec si lahko preberete na spodnji povezavi. Podrobnejše informacije o organizaciji uvajanja boste izvedeli tudi na prvem sestanku za starše otrok novincev.

Obvestilo o spremembi poslovnega računa šole

Spoštovani!

Zaradi vključitve sistema EZR Občine Gornji Petrovci v sistem EZR države, je prišlo do preštevilčenja računa občine in njenih proračunskih uporabnikov.

Obveščamo vas, da bo Osnovna šola Gornji Petrovci s 1. 3. 2021 pričela poslovati z novim poslovnim računom št.: SI56 0110 0609 9012 288, odprtim pri Banki Slovenije.

S 1. 3. 2021 bo dosedanji poslovni račun SI56 0123 1603 0651 230 ukinjen.

Konec pouka na daljavo

V ponedeljek, 22. februarja 2021, se vsi učenci vračajo v šolo. Ob vračanju učencev v šolo je najpomembnejše, da so vsi ZDRAVI. V kolikor starši sumite, da zdravje vašega otroka ni v skladu s pričakovanji, se posvetujte z osebnim zdravnikom.

Šolski prevozi vozijo po ustaljenem jesenskem urniku. Starše učencev še enkrat vas naprošam, da v kolikor imate možnost, svojega otroka začasno sami vozite v šolo in iz šole. Šolski odvozi bodo organizirani tudi v skladu z jesenskim voznim redom

ODHODI  kombijev v vse smeri so ob sredah ob 12.45 uri in ob 14.25 uri
ODHODI  kombijev v vse smeri so ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih ob 13.35 uri in ob 14.25 uri.

Učenci 8. in 9. razreda lahko koristijo garderobe ob prihodih in odhodih iz šole, ostali učenci odložijo oblačila in obutev pred učilnico. Učenci bodo še naprej ves čas v isti učilnici v skladu z jesenskim razporedom.

Učenci morajo nositi maske na šolskih prevozih, prihodih in odhodih iz šole (ni možno zagotoviti ustrezne razdalja) in v šolskih prostorih izven matične učilnice.

Eden najpomembnejših ukrepov je tudi prezračevanje prostorov. Prezračevanje ohlaja notranje prostore, zato se naj učenci  temu primerno oblečejo, saj se lahko zgodi, da bo v določenih obdobjih v učilnici nekoliko hladneje.

Malica bo še naprej potekala v učilnicah, kosilo pa po jesenskem urniku v jedilnici. Popoldanske malice še ne bomo nudili.

Učenci prejmejo podrobnejša navodila prvi dan pouka od razrednikov.

Spoštovani starši!
Virus je še vedno med nami, zato se bodo lahko še vedno dogajale okužbe in karantene. Prosim vas, da svoje razrednike obvestite takoj po prejeti informaciji o okužbi otroka ali odrejeni karanteni. Ob morebitnih okužbah moramo v šoli ugotavljati stike z okuženo osebo in odrejati karanteno. Šole moramo dnevno tudi poročati o številu okuženih učencev in o številu učencev, ki jim je odrejena karantena.

Zahvaljujem se za vašo podpori šoli pri izvajanju pouka na daljavo v upanju na nadaljnje dobro in konstruktivno sodelovanje.

Dragi učenci!
V šolo se vračate po štirih mesecih. Verjamem, da ste tudi vi veseli, da se lahko vaše izobraževanje nadaljujete v šoli. Življenje in delo v šoli zaenkrat še ne bosta potekala tako, kot bi si to vsi želeli, saj je virus še vedno med nami.  Prosim vas, da dosledno upoštevate vse ukrepe, ki smo jih sprejeli v šoli. Dobrodošli nazaj v šolo in želim si uspešnega nadaljevanja šolskega leta.

Ravnatelj
Johann Laco

 

 

Vračanje vseh učencev v šolo

Počitnice se iztekajo, zato smo vsi v pričakovanju naslednjega tedna, ko se vsi učenci vračajo v šolo. Dokončno odločitev o vračanju učencev v šole tudi v vzhodni regiji pričakujemo danes.

Člani kolektiva smo v prijetnem pričakovanju  nadaljevanja pouka v šoli. Pouk v šoli pa bodo spremljali številni ukrepi za širitev korona virusa. Strokovni delavci šole imamo jutri v dopoldanskem času učiteljsko konferenco, kjer se bomo dogovorili o vseh podrobnostih organizacije dela. Najpomembnejše dogovore, ki so nujni ob prihodu učencev v šole bomo jutri v popoldanskem času objavili na naši spletni strani.

Ob tej priložnosti vam prenašam vljudno prošnjo Ministrstva za izobraževanje znanost in šport ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede šolskih prevozov. Obe navedeni inštituciji prosita vse starše, da v kolikor imate možnost, svoje otroke sami vozite v šolo. Tej prošnji se pridružujem tudi sam. Šolski prevozi bodo sicer vozili po voznem redu iz začetka šolskega leta.

Ravnatelj
Johann Laco

 

.

VALENTINOVO

Valentinovo – hmm …. Verjetno večina ob tej besedi pomisli na ljubezen, srčke… A je res valentinovo samo to?

Valentinovo ali praznik svetega Valentina praznujemo 14. februarja. Današnji pomen je dobil šele v visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni. Danes je praznik najbolj povezan z medsebojno izmenjavo valentinčkov. Drugo ime za valentinovo je dan zaljubljencev. Njegov namen je, da si pari izkazujejo ljubezen.

Na Slovenskem god svetega Valentina že dolgo praznujemo, vendar je imel drugačen pomen.  Po starem kmečkem koledarju se na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat ženili ptički. V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan. Med Slovenci naj ni bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. V Šmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem.

Kot dan zaljubljencev  se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemskega. Na ta dan se tudi podeli veliko lectovih src.

Želim vam, da ta dan preživite čim lepše. Kajti ljubezni ni nikoli preveč. Ali kot pravi Feri Lainšček:

“Ljubezen je treba ujeti,
a nikoli zapreti.
Ljubezen je treba gostiti
in včasih skriti.
Ljubezen je treba ljubiti”.

Nina Bedič, članica novinarskega krožka

 

 

 

Prešernov dan

Slovenski kulturni praznik smo danes obeležili s spominsko uro. Posnetek spominske ure si lahko ogledate s klikom na povezavo.

S prejemnikom velike Prešernove nagrade Ferijem Lainščkom so članice novinarskega krožka opravile intervju. Posnetek pogovora si lahko ogledate s klikom na povezavo.

Želimo vam veliko kulturnih užitkov ob spremljanju obeh posnetkov.

8. februar- Prešernov dan

V ponedeljek, 8. februarja, bomo praznovali slovenski kulturni praznik. Na ta dan obeležujemo smrt našega največjega pesnika.

France Prešeren velja za našega največjega pesnika ter tudi prvega Slovenca, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s pisatelji in pesniki v Evropi v obdobju romantike. Je tudi prvi pesnik, ki je slovensko poezijo in tudi literaturo dvignil na raven evropske literature.

7. kitica njegove Zdravljice je naša državna himna, prav zaradi tega je to za Slovence najpomembnejša pesem Franceta Prešerna. Napisana je bila leta 1844, vendar je zaradi cenzure bila objavljena šele dve leti kasneje. France Prešeren je pomemben predvsem zaradi moči misli, ki jih je prinesel v slovensko pesništvo 19. stoletja.

8. februarja vsako leto podelijo tudi Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z umetniškimi dosežki ali življenjskim delom obogatili slovensko kulturno zakladnico. To nagrado letos prejmeta arhitekt Marko Mušič in, na kar smo še posebej ponosni, naš pisatelj Feri Lainšček.

V neizmerno čast in ponos nam je, da smo člani novinarskega krožka imeli priložnost, da smo lahko opravili intervju s priznanim avtorjem in dobitnikom letošnje velike Prešernove nagrade.

Ob slovenskem kulturnem prazniku vam iskreno voščim z željo, da ta dan preživite v duhu praznika, ki ga kot eden izmed redkih narodov obeležujemo kot dela prost dan.

Lana Kerčmar,
članica novinarskega krožka

(Skupno 83.510 obiskov, današnjih obiskov 7)
Dostopnost